Опасни дни за плажуващите – има мъртво вълнение!

Спасители от бургаския плаж предупреждават, че ни очакват 18 много опасни дни на мъртво вълнение. По думите им става ясно, че почти всяка година след 15 август явлението често се наблюдава по българското Черноморие, като взима много жертви. В Бург

2009-08-17 13:05:22
Опасни дни за плажуващите – има мъртво вълнение!
Спасители от бургаския плаж предупреждават, че ни очакват 18 много опасни дни на мъртво вълнение. По думите им става ясно, че почти всяка година след 15 август явлението често се наблюдава по българското Черноморие, като взима много жертви.

В Бургас вече са взели сериозни мерки и раздават листовки, които да информират плажуващите за дебнещата ги опасност. Също така на Централния и Северния плаж всеки ден до 19:00ч. ще обикалят и обходни двойки, които ще следят за инциденти.

Мъртвото вълнение обикновено се появява след кратки бури. Изключителната му опасност се крие в това, че морето на пръв поглед изглежда утихнало, без големи вълни, но всъщност под повърхността му се образува силно подводно течение, което засмуква навътре в морето.

Спасителите съветват да се къпете само на охранявани плажове, да не влизате в морето след преяждане или употреба на алкохол, да не влизате надълбоко, да се съобразявате с цвета на флага, както и винаги да плувате в група, тъй като дори и на най-добрите плувци може да им се случи нещо непредвидено, като схващането на крайник например. В случай че попаднете на мъртво вълнение не се паникьосвайте, направете знак на спасителя, повикайте помощ и междувременно не се опитвайте да плувате срещу течението, тъй като това е непосилна задача дори и за най-опитните плувци. Спасителите съветват да плувате успоредно на брега, тъй като почти винаги на 5-6 метра встрани от течението е плитко, което се дължи на утаяващия се пясък при отслабване на силата на вълнението. Автор: Илиана

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия